Rouwverwerking

Gespreksgroep rouwverwerking bij partnerverlies

Deze gespreksgroep is er voor mensen van wie de partner is overleden en die moeite hebben met het verwerken van dit verlies. Hoe ga je verder als je partner overleden is?

Het verlies van een partner is een enorme klap. Degene waarmee je lief en leed en zoveel dagelijkse dingen deelde, moet je nu missen. Je beeld van een toekomst samen is nu ineens compleet anders. Het valt niet mee om de draad weer op te pakken. Voor de buitenwereld gaat het leven gewoon door, maar jouw leven is ingrijpend veranderd. Je wil zo graag praten over diegene die je nu zo mist, over wat dat verlies met je doet. De mensen om je heen wilt u er niet steeds mee belasten. 

Voor wie?
In de rouwgroep maak je kennis met lotgenoten. Mensen die net als jij hun partner hebben verloren. Ze begrijpen uit eigen ervaring wat het betekent iemand die zo dicht bij je stond, te verliezen. Hoe het is om te rouwen. Dat rouwen tijd kost, vaak meer dan wordt gedacht. Deze gespreksgroep is er voor mensen van wie een partner is overleden en die moeite hebben met het verwerken van dit verlies en hiermee om willen leren gaan. Ervaring leert dat het pas zinvol is om aan de groep deel te nemen als het verlies minimaal drie maanden oud is. Als voorwaarde geldt dat men bereid moet zijn om te praten over de gevoelens die het verlies van een partner met zich meebrengt en te luisteren naar anderen.

Doel
Het doel van de gespreksgroep is het leren hanteren van deze gevoelens en het leren uiten van verdriet. Onderlinge herkenning speelt daarbij een belangrijke rol. Alleen iemand die zelf een verlies heeft meegemaakt, wéét waarover je het hebt. Als lotgenoten kun je elkaar helpen, steunen en stimuleren om het verdriet te beleven, in plaats van weg te duwen.

Onderwerpen
Tijdens de gesprekken kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen zoals:
• Wat te doen met de persoonlijke bezittingen van de overledene.
• Hoe ga je om met feest- en gedenkdagen.
• Reacties van de omgeving.
• Hoe ga je om met plotselinge en verwarrende emoties.
• Informatie over zelfhulpgroep.
• Onderwerpen die door de deelnemers zelf ter sprake worden gebracht.

Praktische informatie

De groep start op vrijdag 18 januari om 10.30 uur. De bijeenkomst duurt 1,5 uur per keer. 

De groep komt in totaal 6 keer bijeen. (18 en 25 januari, 2, 9, 15 en 22 februari)

Na aanmelding vindt een intakegesprek plaats met Prisca Weigand. Er is geen leeftijdsgrens. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Direct aanmelden