Info & Links

Info & Links

Doe de test

Vul de jonge mantelzorgtest in om te ontdekken of je jonge mantelzorger bent.

Doe de test!

Doe de test!

Soms kun je wel wat hulp gebruiken

Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Een paar tips:

 • Deel je zorg 
  Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
 • Bespreek het op school
  Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.
 • Geef aan wanneer het te veel is
  Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp bij een vrijwilligersorganisatie.
 • Blijf leuke dingen doen 
  Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!
 • Zoek informatie 
  Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen.

Meld je aan als mantelzorger

Waar kun je heen?

 • Wil je eens met iemand praten? Bij De Boei hebben we het steunpunt mantelzorg. Daar kun je altijd je verhaal kwijt en ontdekken wat we voor jou kunnen betekenen. Bel 033 299 29 22, app 06 230 07 227, mail diane@deboeibunschoten.nl of kom langs.

Bekijk de verhalen van andere jonge mantelzorgers

Bikkels
Bikkels is een tv-serie over jonge mantelzorgers. Bijvoorbeeld over Julia en haar zieke moeder. En over Izzet en haar gehandicapte zusje. Bekijk de serie op de website van de VPRO.

Tim en Sophie zijn jong en mantelzorger
Bekijk het animatiefilmpje:

serviceName=vimeo&width=640&height=360&videoId=130432162&loop=0&autoplay=0&fullscreen=1&info=0

Meld je aan als mantelzorger

Is het speciaal en normaal om voor een ander te zorgen?
Is het speciaal, is het normaal om te zorgen voor een ander? En waarom durf je dat niet te vertellen? En als je het niet vertelt, is het dan gek dat je ook niet wordt gezien in wat je doet? Schooluitval ligt op de loer bij jonge mantelzorgers. Terwijl zij hard bezig zijn en leren, krijgen ze misschien niet de positieve feedback die ze vooruit helpt. Kan dat beter?

serviceName=vimeo&width=320&height=240&videoId=144384851&loop=0&autoplay=0&fullscreen=1&info=0
Zorgen voor... dat is heel normaal/speciaal

Je zal het maar zijn

Als Kaylee 9 jaar oud is, blijkt dat haar vader ernstig ziek is en niet meer kan werken. Kaylee neemt de zorg voor haar vader op zich en runt het huishouden. Bekijk haar verhaal in Je zal het maar zijn.

serviceName=youtube&width=320&height=240&style=&videoId=u0tOcB5k9GA&related=0&autoplay=0&loop=0&fullscreen=0&info=1
Jonge mantelzorgers Floor, Viroen en Eveline vertellen hun verhaal.

Meer informatie en ondersteunend materiaal

(BRON: Mezzo)

Boekentips voor jonge mantelzorgers tot 12 jaar

Boekenlijst voor kinderen tot 12 jaar

Voor en over jonge mantelzorgers

Algemeen

Weet jij wat het is om anders te zijn? auteur: E. Sabin

Leer alles over kinderen met een aandoening, handicap of leerstoornis.

Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar die een klasgenoot, vriendje, broertje of zusje hebben met een handicap of leerstoornis. Aan bod komen onder meer: ADHD, downsyndroom, autisme, astma en dyslexie.

Broers-en zussenboek, auteur Anjet van Dijken

Voor kinderen & volwassenen met een bijzondere broer of zus. Hoe is het om op te groeien in een gezin met een broer of zus met autisme, syndroom van Down, een spierziekte...?

Over een verstandelijke beperking

Josefientje Mongolientje, auteur Dolf Verroen

Over een jongen van 10 met een oudere zus met het syndroom van Down. Josefientje is de grote zus van Jens. Ze kan niet goed lezen en schrijven, maar ze rookt wel sigaartjes en drinkt graag een biertje. Josefientje is een mongolientje en ze is heel bijzonder... ze doet zelfs met een missverkiezing mee! Vanaf ca. 9 jaar.

Wat dacht je van mij, auteur: Corrie Hafkamp

Toms oudere broer Maxim is geen gewone jongen. Maxim is namelijk spastisch en verstandelijk beperkt. Hoewel zijn lijf gewoon doorgroeit, zal hij zich altijd blijven gedragen als een kleuter. Tom houdt echt veel van zijn broer, maar de laatste tijd zit er steeds vaker een stemmetje in zijn hoofd dat vraagt: En ik dan? Wat dacht je van mij? Gelukkig heeft hij Wouter, zijn cavia, aan wie hij al zijn verhalen kwijt kan. Dan gebeurt er iets vreselijks, iets dat alles kapot maakt.

Veren, auteur: Veronica Hazelhoff

Maja is anders dan haar tweelingzusje Nini. Ze reageert vreemd, praat nauwelijks en kan op school niet meekomen. Nini ergert zich vreselijk aan haar. Dit verhaal speelt tijdens een vakantie in Engeland waar zij de wat oudere, vreemde Nessa ontmoeten. Tijdens een ongeluk bij zee ontdekt Nini dat ze Maja niet wil en kan missen.

Vanaf ca. 9 jaar.

Mijn knettergekke zus, auteur: Aksel Selmer

Dit boek is geschreven door de ogen van Gyda, een meisje van elf. Haar zus Linda is acht en is verstandelijk beperkt. Ze zorgt voor nogal wat onvoorziene situaties, want ze loopt regelmatig weg. Meestal loopt dit goed af, behalve die keer dat papa naar het ziekenhuis moest. De kinderen blijven alleen thuis. Als Linda 's morgens verdwenen is, begint een bange zoektocht

Over autisme

Mick is anders omdat hij autisme heeft, auteur: Colette de Bruin

Mick is een voorleesboekje over autisme voor de allerjongsten. Met behulp van dit boekje kan de volwassene op een eenvoudige wijze autisme uitleggen aan het kind zelf, zijn broertje of zusje, maar ook aan zijn leeftijdsgenootjes.

Ik wil een vriend met rode schoenen aan, auteurs: K. Dieltiens, K. Nauwelaerts

Kaatje verheugt zich op haar verjaardagsfeestje. Ze vraagt zich echter af of haar broer Martijn, die de wereld anders ziet dan zij, wel met alle drukte om kan gaan. Prentvertelling met kleurige illustraties en praktische tips voor begeleiders over autisme. Vanaf ca. 6 jaar.

De wereld van Luuk, auteur: Martine F. Delfos

Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. Als hij zich aan moet kleden vergeet hij altijd weer waar hij mee bezig is. Zijn vader en moeder begrijpen hem gelukkig wel. Luuk is autistisch en daar moet je rekening mee houden. Voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar.

Stijn is anders, auteur: Marleen Vanvuchelen

Kaat heeft een broertje: Stijn. Stijn luistert niet, likt aan de spiegel zodat die vies wordt en wil de hele dag alleen maar koek eten. De vader en moeder van Stijn worden niet boos. Waarom niet? Stijn is toch stout? Vader en moeder leggen Kaat uit dat Stijn niet stout maar anders is. Over autisme.

Jikke pikke komt er wel, auteur: Renee Veenstra

Jikke is een jongen van acht met bruine krullen. Pestkoppen roepen soms 'Jikke Pikke' naar hem. Dat komt omdat hij wel slim is, maar toch ook anders. Praten bijvoorbeeld: Jikke praat met de bomen. En wanneer hij het naar zijn zin heeft, praat hij hardop met zichzelf. Maar praten en tegelijk zijn veters strikken, dat gaat niet goed. Dat komt omdat Jikke autist is.

Weet jij wat autisme is, leer alles over kinderen met autisme , auteur: Ellen Sabin

Wat is autisme, waarom lijken kinderen anders die dat hebben en hoe kun je ze helpen?

Doe-boekje met vragen, oefeningen en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.

Over ADHD

Ze vinden me druk , auteur Martine F. Delfos

Voor kinderen die last hebben van hyperactief gedrag en kinderen met ADHD. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat hyperactief en ADHD voor hun leeftijdgenoten betekent. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Er zit een leeuw in mij, auteur: Kristien Dieltiens

Wout, een jongetje met ADHD. Hij en zijn familie proberen hier mee om te gaan, maar dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Het is een speels, kleurrijk prentenboek voor kinderen vanaf vijf jaar met een informatief extraatje.

Weet jij wat ADHD is ? auteur: Monique Baard

Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar, die een klasgenoot, vriendje, vriendinnetje, broertje of zusje hebben met ADHD.

Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Over verslaving

Echt weg is niet zo ver, auteur: Bart Moeyaert

Roos woont samen met haar zus Monika, haar moeder en vader. Papa houdt van

wijn en ruzie; hij praat en loopt hard en schreeuwt 's avonds de hele buurt bij elkaar.

Maar op een dag gaat hij weg om beter te worden. Roos moet nog wennen aan het

leven zonder papa. Daarom gaat ze nadenken. Tijdens dit proces ontmoet ze Kriek

en Peter die gek op elkaar zijn. Hierdoor beseft ze dat ze papa echt mist. Vanaf 7 jaar.

Oline het olifantje, auteur Martine F. Delfos

De moeder van Oline drinkt graag water uit het verboden meertje. Daarna voelt ze zich heel raar. Zo komt het dat ze niet goed voor Oline kan zorgen. Dat vindt ze erg, want ze houdt veel van Oline. Toch begrijpt ze dat het voor Oline beter is om bij Olifa en Oligeer te wonen. Voor kinderen van verslaafde ouders. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Knuffels in de kelder, auteur: Angélique de Waard

Als Sterre geen boodschappen doet, kookt en voor haar broertje zorgt, dan doet niemand het want de moeder van Sterre ligt bijna altijd in bed en haar, vader is weinig thuis. Sterre schaamt zich daarvoor en daarom durft ze ook nooit iemand mee naar huis te nemen. Als haar vader dan ook nog besluit om bij zijn vriendin te gaan wonen, wordt het Sterre te veel. Over een moeder die verslaafd is aan alcohol.

Het is fijn om er te zijn, auteur: Guus Kuijer

Polleke heeft allerlei dingen in haar leven die nogal moeilijk liggen. Dat geldt vooral voor haar relatie met haar vader, die verslaafd en dakloos is. Hij noemt zich dichter maar schrijft nooit een gedicht, terwijl bij haar de gedichten gewoon opborrelen. Uiteindelijk ziet ze in dat hij nooit een dichter zal zijn en steeds verder afglijdt en stelt hem een ultimatum: afkicken of bij haar wegblijven. Tot haar verbazing wil hij afkicken, maar alleen als zij meegaat.

Over niet aangeboren hersenletsel

Waarom heeft een krokodil zo'n platte kop? auteur: Hans Hessels

De gevolgen van hersenletsel worden beschreven in de vorm van dierenverhalen. Dit boekje leert het kind spelenderwijs wat hersenletsel inhoud en is met name geschikt voor kinderen waarvan één van de ouders hersenletsel heeft.

Onze papa kreeg een ongeluk in zijn hoofd, auteur: Wieke van Dun

Jasper’s vader kreeg een ernstig herseninfarct toen Jasper vijf jaar was en zijn zusjes vier en twee. Een ingrijpende periode van ziekenhuisopnames en revalidatie volgde. Eén ding was duidelijk: de oude pap was er niet meer en zou ook niet terugkomen. De nieuwe pap was anders. Twee jaar na het herseninfarct lijkt het stof enigszins neer te dalen en wordt een beetje duidelijk hoe het nieuwe gezinsleven met de nieuwe pap er uit gaat zien.

Elvin het vergeetachtige olifantje, auteur: H. Snyder

Het prentenboek Elvin, het vergeetachtige olifantje laat zien welke leer-, gedrags- en sociale problemen vaak voorkomen bij kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het is een hulpmiddel voor psycho-educatie over NAH bij kinderen. Het verhaal verschaft inzicht in de gevolgen van NAH voor kinderen zelf, maar ook voor het gezin, vrienden, leerkrachten en klasgenootjes.

NAH Niet Altijd Handig, Hanneke van der Werf

Twee verhalen over kinderen die een familielid hebben met Niet Aangeboren Hersenletsel. Leeftijdsgroep: 8 tot 12 jaar.

Over lichamelijke beperking / auto-ongeluk

Voor de eerste keer, auteur: S. Boonen Stefan Boonen

Dit boek is er in de eerste plaats voor de broers en zussen (brussen) van jonge verkeersslachtoffers.

Prentvertelling waarin Kaat in een rolstoel zit ten gevolge van een verkeersongeluk. Anton, haar broertje, verhaalt in de ik-vorm hoe het dagelijks leven in en rond het gezin er nu uitziet. Vanaf ca. 7 jaar.

Mikko, mijn stoere broer, auteur: Hijltje Vink

Het is niet gemakkelijk om een meervoudig gehandicapt broertje te hebben.

En Lisa (10) heeft echt niet altijd zin in vragen over haar broertje. Wil je weten waarom Mikko in een rolstoel zit, of hij kan praten en hoe het leven met een gehandicapt broertje eruit ziet? Lisa vertelt erover in dit boek. Zo hoopt ze minder vragen te krijgen!

Misschien herkent ze me wel, auteur: Brigitte Minne

Jasper noemt zijn overgrootmoeder Koekezwijn. En zij noemt hem Boon. Ze zijn onafscheidelijk, uren kunnen ze bij elkaar zitten en verhalen vertellen. Koekezwijn zit in een rolstoel. Ze heeft vaak pijn in haar benen. Als ze geopereerd wordt komt alles goed, denkt Boon. Maar ze is er erg aan toe. Boon mag haar niet eens in het ziekenhuis bezoeken. Dus bedenkt hij een plan om toch bij Koekezwijn te komen. Vanaf 8 jaar.

Pony aan Zee, auteurs: Ella Weisbrod en Hester van de Grift

Over een vader die een ernstig auto-ongeluk krijgt. Josje en Jelle en hun moeder zijn aan het eten als er wordt gebeld: twee politieagenten staan voor de deur, hun vader heeft een ongeluk gehad. Wat verandert er allemaal als je vader in een rolstoel terechtkomt? Het wordt nooit meer zoals vroeger, maar Josje en Jelle ontdekken ieder op hun eigen manier dat een vader in een rolstoel niet zielig is, omdat hij hun vader is en blijft. Vanaf 9 jaar.

Bijzondere broers of zussen, auteur: A. Hames M. MacCaffrey

Verhalen en tips voor broers en zussen van kinderen met een handicap of ernstige ziekte. Broers en zussen van kinderen met een handicap of ernstige ziekte hebben soms het gevoel dat ze er alleen voor staan, dat niemand hun ervaringen deelt. In dit boek vertellen kinderen van verschillende leeftijden in hun eigen woorden wat het voor hen betekent.

Alles is Leander, auteur: Kristien Dieltiens

Andreas is elf. Zijn broer Leander wordt aangereden door een auto, zwaargewond wordt hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nog een hele tijd in coma ligt. Nadien volgt er nog een lange revalidatie. Mama en papa lijken alleen nog aandacht te hebben voor Leander. Omdat mama bij Leander wil zijn, brengt Andreas zijn kleine zus Briesje de eerste schooldag naar het eerste leerjaar, terwijl hij liever bij z’n vrienden wil zijn. Andreas kropt zijn gevoelens op. Vanaf 10 jaar.

Over ziekte / kanker

Een raar gevoel, auteur: Noortje Bekebrede

Prentenboek over Lot die zich zo vreemd, verdrietig en eenzaam voelt nu haar zus kanker heeft en heel erg ziek is.

Een bloes met armen, auteur: Pieke Stuvel

De moeder van Anna heeft Borstkanker. Het ziekteproces wordt beschreven, gezin door de ogen van de negenjarige Anna. Het verhaal laat zien dat een kinderleven gewoon doorgaat, met alle daarbij horende pleziertjes en pijntjes. Anna's rotsvaste vertrouwen in een goede afloop geeft haar een ontwapenende kijk op de ziekte en de vele, soms slopende behandelingen. Vanaf 10 jaar.

Mijn broer is een marsmannetje, auteur: Brigitte Minne

Merel vindt haar tweelingbroer maar een huilerige, slome bangerik, totdat blijkt dat hij aan leukemie lijdt. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis gaat ze begrijpen hoe moeilijk Ben het heeft. Vanaf ca. 8 jaar.

Door een gat in de wolken, auteur: Anne Takens

Het is een beetje feest bij Jordie thuis, want zijn vader komt terug uit het ziekenhuis. Toch is alles niet meer zoals vroeger. Jordies vader is ernstig ziek. Hij ligt in een bed op wieltjes in de huiskamer en het lijkt wel of hij steeds zieker wordt. Jordie doet er alles aan om zijn vader op te vrolijken, maar het helpt niet echt. Dan ontdekt hij bij toeval dat zijn vader altijd al een geheime wens heeft gehad. Vanaf dat moment is Jordie vastbesloten: hij wil zijn vader een verrassing bezorgen. Vanaf ca. 8 jaar.

Oneerlijk, Auteurs: Richard Backers, Dick van der Maat

Het broertje van Ellen heeft een stofwisselingsziekte; SCAD. Als er op school een actie gevoerd zal worden voor een goed doel, komt Ellens vriendin Nabila op het idee om dat te doen voor de Vereniging voor kinderen met een stofwisselingsziekte (VKS). Problemen in de omgang met deze ziekte aan de orde. Zo is in het verhaal verweven hoe het is om aan een rolstoel gebonden te zijn, welke belasting een gezin ervaart als een kind een ernstige ziekte heeft en op wie deze last uiteindelijk neerkomt. Vanaf ca. 10 jaar.

Over beroerte

Tom, wat is er met mijn mama?

En Plotseling was papa ziek

auteur: Hanzehogeschool

Beiden boeken gaan over (groot)ouders die een beroerte hebben gehad.

Oma Majesteit, auteur: Joke kranenbarg

Over een oma die een beroerte krijgt en in het ziekenhuis komt. Veronica schrikt erg als ze hoort dat haar gekke, vrolijke oma, bij wie ze sinds de dood van haar ouders woont, een beroerte heeft gekregen. In afwachting van haar herstel gaat Veronica logeren bij de enige oom en tante die ze heeft. Zelf lezen vanaf 8 jaar.

Over psychiatrie

Mama is ziek, Trimbos Instituut

In het boekje wordt de moeder van Jeroen opgenomen in een psychiatrisch

ziekenhuis. Aan de hand van leeftijdsadequate illustraties en tekst komen Jeroens gedachten en vragen over deze spannende situatie aan de orde, evenals de antwoorden en de oplossingen. Dit voorleesboekje is deel van de KIPIZIVERO-serie, een serie voor en over kinderen van psychisch zieke of verslaafde ouders. Tot 6 jaar.

Pip , auteur Martine F. Delfos

Pip speelt graag met haar broers en zus. Ze heeft vaak ruzie met haar moeder, die plotseling zomaar verschrikkelijk boos kan worden. Pip denkt dat het haar schuld is. Maar is dat wel zo? Voor kinderen die opgroeien met ouders met een psychiatrische ziekte of die er mee te maken hebben.

Voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar.

Anne, auteur: S. Mileau

Anne heeft een depressieve, angstige moeder, die te ziek is om voor haar te zorgen. Rillend met haar ogen dicht, net als op het randje van de hoge duikplank, stond Anne voor haar eigen huis. Achter de deur deed het pijn. Heel erg pijn soms. Erger dan toen ze een gat in haar hoofd viel. Toen kreeg ze van de dokter een reep. Erger dan de hete thee die in haar arm brandde. Toen gaf juf Roos haar een sticker. Erger dan toen ze haar knuffel verloor. Toen bracht papa haar een nachtzoen. De pijn achter de deur kon niemand zien, alleen Anne. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar

Een papa met vleugels, auteur: Stefan Boonen

De papa van Klipp heeft een geheim en een boomhut. Soms lijkt hij daardoor gewoon een gekke papa. Dat klopt maar een beetje. Want in het hoofd van Klipp's papa is er iets. Een lees- en voorleesboek over een papa met waanbeelden.

Papa is nooit moe, auteur: Anne Wyckmans

In het holst van de nacht wordt Knoopje wakker. Er is ontzettend veel lawaai. Papa-lawaai. Papa is niet moe. Papa is soms nooit moe. Dan is het huis vol drukte, vol geluid, vol papa. Een verhaal over een ouder met psychische problemen beschreven vanuit de beleving van het kind.

Wij zijn niet gek! auteur: Kees Opmeer

Andres moeder heeft vreemde buien. Soms wordt ze opeens heel erg boos, en dan is ze weer overdreven vrolijk. Ze gaat midden in de nacht luid zingend stofzuigen bijvoorbeeld. Maar meestal zit ze verdrietig op de bank. En sinds Andres vader is weggegaan, lijkt het alleen maar erger te worden. Het wordt steeds moeilijker om voor de buitenwereld verborgen te houden dat er iets aan de hand is. Na de zoveelste uitbarsting van zijn moeder, beseft André dat het zo niet langer kan. Er moet iets gebeuren. Vanaf ca. 10 jaar.

Mijn papa is een bipolairbeer, auteur: Cindy Genders Cindy Genders heeft met dit kinderboek een verhaal geschreven waarin op speelse wijze uitleg wordt gegeven over wat de stoornis met zich meebrengt. Haar kleurige, aansprekende tekeningen ondersteunen het verhaal.

Knetter, auteurs: Akke Holsteijn, Mieke De Jong

Knetter is een luchtig boek, geschreven naar aanleiding van de gelijknamige film, over het hebben van een moeder die een bipolaire stoornis heeft. Oma zorgt voor Bonnie en Lis, want Lis is wel een lieve, maar geen gewone moeder. Soms is ze heel druk en vrolijk, dan ligt ze weer een week in bed. Bonnie vindt het wel leuk dat haar moeder een beetje knetter is. Maar wanneer oma doodgaat, verandert alles. Vanaf ca. 9 jaar.

Mijn opa, auteur: Helen Eikenaar Mijn opa speelt zich af rond 1900. Jonas wordt opgevoed door zijn opa omdat zijn moeder zit opgesloten in een inrichting. Opa en Jonas willen de moeder dolgraag bevrijden en daarom beramen ze een plan. Als ze dan ook nog een echte Donderdribbel tegen het lijf lopen is het avontuur helemaal compleet.

Elzo de bipolaire beer, auteur Sharon Bracken Sharon Bracken heeft in 2009 dit voorlichtingsboek met prachtige prenten uitgegeven voor kinderen met een bipolaire stoornis en kinderen van ouders met bipolaire stoornis.

Het verhaal van mevrouw Eekhoorn, auteur: Brigitte Minne

Amber is een stoere meid. Ze houdt van voetballen en ze laat zich dan ook grondig trainen door haar beste vriend, Nesten, om toegelaten te worden in de voetbalploeg van het dorp. Ambers mama is een beetje gek. Soms is ze een slaperige eekhoorn, soms een bange haas. Nu is ze een vrolijke circusaap, dan weer een venijnige slang. Het valt niet mee, met zo'n mama te leven... En op een dag gaat het echt heel erg mis...

Een gewoon gelukkig gezin, auteur: Rina Berghout

Eigenlijk heb ik 2 moeders, een van voor de ziekte en een van daarna. Die eerste moeder was een vrolijk en actief mens. Maar rond mijn 10e kwamen de eerste tekenen van de kentering. Op een middag werd mijn moeder door de politie van de snelweg gehaald omdat ze met haar fiets aan de hand tegen het autoverkeer inliep. De huisarts concludeerde dat ze zwaar overspannen was en adviseerde een slaapkuur. Dit werd haar eerste ziekenhuisopname. Over leven met een manisch-depressieve moeder.

De getatoëerde mama, auteur: Jacqueline Wilson

Het lijkt wel of de tienjarige Dol en haar drie jaar oudere halfzus Ster voor hun moeder moeten zorgen i.p.v. andersom. Dol klampt zich vast aan de fantastische kanten van haar moeder. Maar Ster heeft er genoeg van en trekt in bij haar vader. Hun alleenstaande, getatoeëerde moeder is aan de drank en glijdt steeds verder af. Uiteindelijk moet ze worden opgenomen in een psychiatrische inrichting.

De papa-tijd, auteur: Lydia Rood

De moeder van Per Joris is ziek. Niet gewoon ziek. Ze is net een slome mevrouw. En er lopen allemaal gekke mensen in het huis waar ze nu woont. 'Dit is onze mama niet', vindt Per Joris als hij samen met papa, Erik zijn grote broer en Berend zijn andere broer, op bezoek gaat. Thuis verzint papa allerlei spelletjes om het leuk te houden en niet aan mama te denken. Leeftijd: 7-9 jaar.

Musje en de wereld, auteur: Arno Bohlmeijer

Musje denkt en droomt veel over de wereld om haar heen. Ook maakt zij zich zorgen om haar moeder die pas weer uit het ziekenhuis is. Een ziekenhuis voor mensen die ziek zijn ´in hun hoofd´. Musjes moeder was namelijk overal bang voor. Vanaf 9 jaar.

Musje, het meisje van de zon, auteur Arno Bohlmeijer

Musje is erg stil en alleen. Mama is in een tehuis en papa heeft door zorgen en drukte weinig aandacht voor haar, zodat veel van haar gevoelens en angsten aan hem voorbijgaan. Als Musje de jongen Fikkie en poes Baby ontmoet, stelt ze zich meer open voor de wereld om haar heen. Ze praat met Fikkie, maakt afspraken en begint ook haar vader vragen te stellen. Door brieven te schrijven aan mama kan ze al haar ervaringen herbeleven. In de maand waarin het verhaal zich afspeelt, gebeurt er heel veel. En niet alleen dat, ook Musje zelf verandert. Vanaf 9 jaar.