Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt mantelzorg

Mensen die ziek zijn kunnen afhankelijk zijn van mensen in hun omgeving die voor ze zorgen. Deze mensen zijn mantelzorgers. Mantelzorgers  zorgen voor hun partner, ouders, kind, familielid of kennis met een chronische ziekte of handicap. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen. Zo helpt men bijvoorbeeld bij de dagelijkse verzorging, het doen van de boodschappen en de administratie.

Omdat het geven van mantelzorg vaak zo vanzelfsprekend voelt, staan de meeste mantelzorgers er niet bij stil. De mantelzorgtaken kunnen echter langzaam maar zeker steeds meer tijd gaan nemen. Niet zelden hebben mantelzorgers hierdoor minder vrije tijd te besteden. Daarnaast kan het emotioneel ook zwaar zijn om voor iemand te zorgen.

Er zijn ook kinderen en jongeren die opgroeien met een chronisch ziek of gehandicapt familielid. Bijvoorbeeld een broertje met het syndroom van Down of een moeder met een spierziekte. Als je opgroeit in een gezin waar extra zorg nodig is voor een familielid ben je een jonge mantelzorger. Kijk voor meer informatie op deze pagina

Het Steunpunt Mantelzorg is er voor alle mantelzorgers en biedt onafhankelijke informatie, ondersteuning en advies. Naast individuele ondersteuning worden er ook informatiebijeenkomsten, contactenmomenten en cursussen aangeboden.